Hoe kies je de ideale mobiele app architectuur voor je project?

Mobile App Architecture

Zeg ja als jij ook degene bent die Paytm op zijn mobiele telefoon heeft voor de betaaloptie, Netflix voor ontspanning, Skype om mensen online te verbinden, en nog veel meer… Maar heb je er ooit over nagedacht hoe al deze apps zijn ontworpen om zo’n gebruikersinterface te bieden? Dit probleem wordt opgelost in de architectuur van mobiele apps. Ik vroeg me af hoe het proces van het ontwerpen van mobiele applicaties in zijn werk gaat. In deze blog laten we zien wat mobiele app architectuur is en hoe je de juiste architectuur kunt kiezen. Riemen vast en rij met ons mee:

Wat is mobiele app architectuur?

For a structure to be sound, it needs a brilliant design and a strong base, a mobile application needs a good architecture for its proper functioning. Mobile app architecture kan worden gedefinieerd als de blauwdruk van de mobiele applicatie. Het is inderdaad een raamwerk van je mobiele applicatie dat de algemene structuur van een applicatie bevat. Het is een discipline die gericht is op het ordenen van verschillende elementen van een systeem en het bepalen hoe deze elementen met elkaar communiceren. De architectuur van mobiele applicaties beïnvloedt verschillende aspecten van de app, zoals de prestaties, schaalbaarheid en onderhoudbaarheid van de app. Het is de basis die garandeert dat de applicatie goed werkt, de gebruikers een bevredigende gebruikservaring biedt en gemakkelijk kan worden aangepast.

Belangrijkste onderdelen van de architectuur van mobiele apps

Om beter te begrijpen wat de belangrijkste stap is, is het noodzakelijk om de componenten te kennen. Het helpt je om de juiste architectuur voor je app te kiezen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste onderdelen van de architectuur van mobiele applicaties:

  1. Client-kant (Front-End): Dit is het gedeelte van de app dat zichtbaar is voor en mogelijk gebruikt wordt door de gebruikers van de app. Het omvat een interactielaag die de gebruikersinterface is en de interactie die mensen krijgen tijdens het gebruik, wat de gebruikerservaring is. Client-zijde van de UI is betrokken bij het weergeven van informatie aan de gebruikers en het accepteren en verwerken van de input van gebruikers.
  2. Server-kant (back-end): Dit wordt beschouwd als het kernproces voor gegevensverwerking. De serverkant omvat de databases samen met de serverlogica en API’s, de interfaces die de gegevensoverdracht tussen de client- en serverkant regelen.
  3. Database: Voor alle toepassingen moeten gegevens worden opgeslagen in een database zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn. Dit kan de persona van de gebruiker bevatten, berichten en alle informatie die nuttig kan zijn bij het uitvoeren van de applicatie.
  4. API (Application Programming Interface): API’s stellen de ene softwarecomponent in staat om informatie naar een andere te sturen terwijl ze interactie mogelijk maken. Ze zijn nodig voor het toevoegen van externe diensten en communicatie tussen de client en de server op het vlak van gegevensuitwisseling.
  5. Clouddiensten: Clouddiensten zijn de laatste die handig en veel gebruikt worden. De meeste beschikbare moderne applicaties vertrouwen op cloudservices voor gegevensopslag en berekeningen. Dit kan goed worden gebruikt bij het opschalen van de app en het verwerken van grote gegevensbestanden.

Soorten mobiele applicatiearchitecturen:

Selecting the appropriate architectuur voor mobiele toepassingen is belangrijk voor het succes van de applicatie. Hier volgen enkele populaire soorten mobiele applicatiearchitecturen, die elk unieke voordelen bieden:

1. Inheemse architectuur:

Native mobiele applicatie-ontwikkeling is de ontwikkeling van een applicatie die is ontworpen en ontwikkeld voor het iOS- of Android-platform, waarbij gebruik wordt gemaakt van de native code die voor het platform wordt gebruikt. Voor iOS betekent dit het gebruik van Swift of Objective-C en voor Android het gebruik van Java of Kotlin.

Voordelen:

  • Prestaties: Dit komt vooral door de native apps die bekend staan om hun goede prestaties en goede interactie met de UI.
  • Toegang tot platform-specifieke functies: Native apps hebben de flexibiliteit om te werken met specifieke functies van de apparaten, zoals camera, GPS en sensoren.
  • Verbeterde gebruikerservaring: Native apps worden dus gekenmerkt door een goede gebruikersinterface, die in lijn is met de platformrichtlijnen.

2. Platformoverschrijdende architectuur:

Cross-platform architectuur betekent technisch gezien de mogelijkheid om code te ontwikkelen voor verschillende platformen vanuit een centraal platform. Enkele veelgebruikte frameworks zijn React Native, Flutter en Xamarin.

Voordelen:

  • Herbruikbare code: iOS of Android kan één keer worden gemaakt en vergelijkbare code kan worden gebruikt voor ontwikkeling op andere platformen.
  • Faster Time to Market: Having one codebase shortens the time required for development as opposed to having and using two.

3. Hybride architectuur:

Het gebruik van de term hybride impliceert de implementatie van de beste functies van zowel native als webapplicaties. Dit zijn app-ontwerpen die worden ontwikkeld met behulp van webtechnologieën zoals HTML, CSS en JavaScript en vervolgens worden omhuld door een native omhulsel.

Voordelen:

  • Kostenefficiëntie: Hybride apps zijn eenvoudiger te ontwikkelen en daarom goedkoper dan native apps, vooral vanwege de enkele codebasis.
  • Simplified Updates: Website design and layouts can be altered in the coding part; thus, updating the website becomes easier.

4. Progressieve webapps (PWA’s)

Progressive Web Apps zijn webapplicaties die de look feel of ervaring van een native applicatie bieden. Ze werken in een webbrowser, maar kunnen worden gedownload en als applicatie op een startscherm worden geplaatst.

Voordelen:

  • Geen installatie nodig: Vergeleken met traditionele apps kunnen PWA’s worden gestart in de webbrowser van gebruikers, waardoor het gebruik van app stores kan worden vermeden.
  • Compatibiliteit met meerdere platforms: PWA’s kunnen inderdaad worden gebruikt op elk apparaat met een moderne browser; dit vergroot het bereik en de gebruiksmogelijkheden.

Hoe de juiste mobiele app architectuur te kiezen:

Met zoveel keuzes is het echter niet eenvoudig om de juiste te kiezen. Er zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van de juiste architectuur voor een applicatie. Hier is een gids om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen:

1. Begrijp uw doelgroep

Bepaal welke platforms je doelgroep voornamelijk gebruikt. Zijn je gebruikers voornamelijk iOS-gebruikers, dan moet je misschien kiezen voor een native iOS-app. Voor een breed publiek op zowel iOS als Android is een cross- of hybride ontwerp misschien meer geschikt.

2. Evalueer uw budget en tijdlijn

Het is ook opmerkelijk dat de keuze voor een architectuur vaak wordt beïnvloed door je budget en tijdlijn. Native apps kunnen meer middelen vergen omdat de ontwikkelaars de code voor iOS en Android apart moeten schrijven. Cross-platform en hybride ontwikkeling kunnen de kosten en de tijd van ontwikkeling verlagen in vergelijking met andere, waardoor ze een goede optie zijn voor veel projecten.

3. Complexiteit van app beoordelen

Houd rekening met de complexiteit van de functionaliteit van je app. Voor apps met geavanceerde functies of complexe vereisten kan een native architectuur de nodige prestaties en flexibiliteit bieden. Eenvoudiger toepassingen kunnen voordelen halen uit cross-platform of hybride constructies.

4. Plan voor toekomstige updates en onderhoud

Bedenk hoe vaak het nodig zal zijn om de applicatie te wijzigen en er verschillende bewerkingen mee uit te voeren. Hier kunnen cross- en hybride platformen en architectuur als voordelig worden gezien, omdat de updates in één code kunnen worden uitgevoerd. Kortom, native apps kunnen een grotere uitdaging vormen om te beheren op verschillende platformen.

5. Overweeg toegang tot apparaateigenschappen

In gevallen waarin je app afhankelijk is van gespecialiseerde apparaatfunctionaliteit, is native architectuur opnieuw een goede optie. Andere architecturen kunnen deze functies ook gebruiken, maar het kan wat meer moeite kosten of via plugins komen als de architecturen cross- of hybride platforms zijn.

Samenwerken met een bedrijf dat mobiele applicaties ontwikkelt

Het kiezen van de juiste architectuur is slechts één onderdeel van het ontwikkelingsproces van een mobiele app. Samenwerken met een gerenommeerd bedrijf voor het ontwikkelen van mobiele applicaties zoals wij, DMA Nederland kan het succes van uw project aanzienlijk vergroten. Dit is hoe we waarde kunnen toevoegen:

  1. Deskundige begeleiding: We geven deskundig advies over de beste architectuur voor jouw specifieke behoeften.
  2. Technische expertise: We beschikken over de vaardigheden en ervaring die nodig zijn om de gekozen architectuur effectief te implementeren.
  3. Projectmanagement: We beheren het ontwikkelingsproces en zorgen ervoor dat het project op schema blijft en binnen het budget blijft.
  4. Kwaliteitsgarantie: Door middel van strenge tests zorgen we ervoor dat de app goed presteert en vrij is van bugs.

Conclusie

Een mobiele applicatie moet op de juiste manier worden ontworpen, ontwikkeld en in elkaar gezet; het is dus belangrijk om de architectuur te begrijpen. De reden hiervoor is dat je na het doorlopen van native architectuur, cross-platform architectuur, hybride architectuur en de architectuur van progressieve webapps de meest geschikte voor je project kiest. Het is dus duidelijk dat de keuze van de architectuur voor de ontwikkeling van mobiele applicaties een belangrijke beslissing is voor het succes van de app.

Als je op zoek bent naar een bedrijf voor Mobile App Development, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij, DMA Nederland, zijn de naam waarop je kunt vertrouwen. Tijd om contact op te nemen met ons team van experts voor meer informatie!

FAQs

Wat is mobiele app architectuur?

De architectuur van een mobiele app kan worden gedefinieerd als de algemene lay-out van een mobiele applicatie en de manier waarop de componenten met elkaar verbonden zijn. Het omvat de lay-out van zowel de activa aan de client-zijde als de server-zijde van de applicatie, de responsiviteit, schaalbaarheid en onderhoudbaarheid.

What are the 3 layers in mobile app architecture?

De architectuur van mobiele apps bestaat meestal uit drie lagen:

  1. Presentatielaag: Is verantwoordelijk voor het afhandelen van de gebruikersinterface en het ontvangen of initiëren van acties van de gebruiker.
  2. Bedrijfslogicalaag: Voert applicatielogica uit, verwerkt invoer van gebruikers en gegevens, en wordt verwerkt.
  3. Gegevenslaag: Werkt met opgeslagen gegevens en regelt de invoer- en uitvoerbewerkingen, interactie met externe systemen, zoals API’s of databases.

Hoe ontwerp je een app-architectuur?

Het ontwerpen van een app-architectuur omvat het definiëren van een duidelijke structuur met verschillende lagen: Presentatie voor gebruikersinterfaces, Business Logica voor kernfunctionaliteit en Gegevens voor opslag en ophalen. Zorg voor modulariteit voor schaalbaarheid, gebruik ontwerppatronen voor consistentie en geef prioriteit aan beveiliging. Breng prestaties en onderhoudbaarheid in balans om een robuuste, gebruiksvriendelijke applicatie te maken.

Hoe kan ik in contact komen met DMA Nederland?

Als je meer wilt weten over de door ons aangeboden diensten voor het ontwikkelen van mobiele apps en/of als je met onze experts wilt overleggen over jouw project, neem dan contact met ons op. Laat het me weten als je aanvullende informatie nodig hebt of als je hulp nodig hebt met iets anders.

Share:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Related Post

Scroll naar boven